Huis makkelijk verkopen in 8 simpele stappen!

Je huis verkopen en wat nu?

In een huis moet geleefd worden. Het is een plaats waar kinderen spelen en waar je gezellig samen bent met vrienden. Hier hoort wat rommel bij. Als je je huis gaat verkopen, kom je in een andere fase terecht: je wilt je huis op de best mogelijke manier presenteren aan wildvreemde mensen. ‘Persoonlijk’ maar niet zo persoonlijk dat het afschrikt, wel gezellig maar niet rommelig. Hoe krijg je dit voor elkaar?

De eerste indruk is belangrijk

Je begint dus bij de entree! Het pad naar de voordeur ziet er leeg uit, de voortuin is onkruidvrij. Zorg ervoor dat de voordeur schoon is en goed in de verf staat. Als je binnenkomt ligt er een mooie deurmat. De hal is schoon en zo leeg mogelijk. Niet teveel jassen dus aan de kapstok. Is dit overdreven? Neen… de eerste indruk is namelijk super belangrijk. Onbewust pikt de kijker op:  ‘het huis wordt goed onderhouden en de verkopers zijn betrouwbaar’. Dit helpt dus met het huis verkopen. 

Repareer kleine schoonheidsfoutjes je huis verkopen succesvoller te maken

Iedereen kent ze: die kleine klusjes die na jaren nog steeds op het lijstje staan: plinten die nog geplaatst moeten worden, dat muurtje dat nog geverfd moet worden, die toiletbril die eigenlijk vervangen moet worden, het peertje zonder lampenkap. Jij ziet die kleine foutjes niet meer… maar kijkers zien ze wel! Laat een bekende of je makelaar met een frisse blik door je huis lopen en vraag hem of haar naar zaken die opvallen… En doe die klusjes nu! Het zorgt voor een (nog) betere afwerking van je huis en meestal ook een betere verkoopprijs.

Opgeruimd staat netjes

Een opgeruimd huis oogt rustiger en veel ruimer. Potentiële kopers kunnen dan beter bedenken hoe zij hun meubels in jouw huis kwijt kunnen. Te persoonlijke spullen schrikken af: zorg ervoor dat foto’s en post uit het zicht zijn. Denk eens na of je misschien spullen tijdelijk kunt opslaan? Speelgoed van de kinderen stop je in boxen, schuif je zo mogelijk onder een bed of berg je op in een kast.

Een uitnodigende woonkamer

Als je de woonkamer binnen komt, loop je niet tegen de leuning van een bank op. Je zorgt voor een vrije doorgang. Hierdoor lijkt de woonkamer ruimer. Een plaid met een neutrale kleur over een oude bank doet wonderen. Kijk eens kritisch naar je kamerplanten. Staan ze er nog fleurig bij of is het wellicht tijd voor wat nieuwe exemplaren? Echt waar, je huis verkopen gaat hier echt beter door.

Keuken

De keuken is schoon. Het aanrecht komt het beste tot zijn recht als het leeg is. Als er voldoende ruimte is, zet je eventueel een fruitschaal met vers fruit neer. Hang schone thee- en handdoeken neer. Eventueel in een nieuwe trendy kleur.

Badkamer

Uiteraard is ook deze plaats schoon. Creëer een ‘hotel’ of ‘welness’ look: maximum 1 flesje shampoo en douchegel, een lekkere dikke handdoek in een mooie kleur, een luxe ogende badmat, wat mooie flesjes! Met een kleine investering bereik je hier grote resultaten.

Slaapkamer

Lucht de slaapkamers, zorg ook hier voor ruimte en rust… Heb je geen nieuwe trendy beddengoed? En heb je geen puf om iedere keer die bedden strak op te maken? Geen probleem. Investeer in een mooie grote sprei en lig dit bovenop je beddengoed. Hiermee ziet het er altijd luxe en verzorgd uit.

Algemene info om een huis verkopen sneller te laten slagen

De ruimtes moeten een herkenbare functie hebben. Maak van een slaapkamer geen speelkamer voor de kinderen maar zet er een bed in. Sommige aspirant kopers kunnen zich anders geen goed beeld vormen van de mogelijkheden.

En als je twijfelt over of je die ene muur wel of niet moet schilderen in een andere kleur: vraag dan je makelaar om raad! Hij of zij heeft hier ervaring mee en helpt je graag.

Zorg dus in zijn algemeenheid voor een schoon en opgeruimd huis en lucht het huis goed door voor iedere bezichtiging. Doorluchten is extra van belang als je huisdieren hebt. Want hoe lief je dier ook is… andere mensen zijn niet gesteld op de luchtjes van jouw dier. Een schone kattenbak is dus een must. En de hond moet even weg tijdens de bezichtiging. En hoe stom het ook klinkt: het cliché van de lucht van versgebakken brood werkt echt.

Veel sterkte en succes bij het verkoopklaar maken van je huis! Want een huis verkopen doe je niet zomaar.

Je huis verkopen?

Dit blog is geschreven door Rob van der Haar, makelaar van WoningPlus makelaardij. WoningPlus is een jong bedrijf met een frisse kijk op de markt, actief in: Houten, Werkhoven, Nieuwegein, Utrecht, Cothen, Schalkwijk, ’t Goy, Odijk, Wijk bij Duurstede, Bunnik. www.woningplus.nl

Je huis verkopen doe je met deze handige tips