Nationale Hypotheek Garantie (NHG) 2023

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) 2023

De voorwaarden voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wijzigen ieder jaar. Voor 2023 is deze grens €405.000. Maar wat betekent dit eigenlijk? En is dit ook interessant voor mij? WoningPlus makelaardij helpt je een eind op weg…

Wat is Nationale hypotheekgarantie (NHG)?

NHG is een extra zekerheid voor de financier, bijvoorbeeld de bank die jou de lening verstrekt. Die extra zekerheid houdt in dat als je als koper je hypotheek niet meer kunt betalen, de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen voor een oplossing zorgt. Ook zorgt NHG ervoor dat als je huis verkocht zou moeten worden, de financier het volledige verschuldigde bedrag terugkrijgt.

Een hypotheek met NHG zorgt voor een lager rentepercentage

Omdat de financier minder risico heeft, kan hij een lager rente percentage aanbieden. Dit scheelt jou als koper aanzienlijk veel geld. Je krijgt hierdoor lagere maandlasten en je betaalt al gauw duizenden euro’s minder aan hypotheek gedurende de gehele looptijd.

Goed nieuws in 2023!

In 2022 lag de NHG grens op € 355.000, voor 2023 is deze grens verhoogd naar €405.000. Dit betekent dat de aankoop van een passende woning in de huidige woningmarkt eerder mogelijk wordt. Ook veel doorstromers kunnen gebruik maken van een hypotheek met NHG.

Voor het treffen van energiebesparende voorzieningen kun je zelfs tot € 429.300 lenen, mits het extra bedrag volledig wordt besteed aan de energiebesparende voorzieningen.

De premie die je betaalt voor NHG bij het afsluiten van de hypotheek blijft op 0,6 procent staan.

Hoe kom je in aanmerking voor NHG?

Om in aanmerking te komen voor NHG, moet je aan bepaalde voorwaarden en normen voldoen. Deze voorwaarden vind je hier. Heb je geen zin om dit zelf door te lezen of ben je niet zo thuis in de materie? Laat je dan helpen door een gecertificeerde hypotheekadviseur. Hij/zij beoordeelt snel of je aan de voorwaarden voldoet of wat je moet doen om alsnog in aanmerking te komen. WoningPlus makelaardij werkt samen met een aantal zeer betrouwbare, gecertificeerde hypotheek adviseurs. Wij brengen jou graag vrijblijvend met hen in contact!

Neem contact met me op

Dit blog is geschreven door Rob van der Haar, makelaar van WoningPlus makelaardij. WoningPlus makelaardij is actief in Houten, Werkhoven, Nieuwegein, Utrecht, Cothen, Schalkwijk, ’t Goy, Odijk, Wijk bij Duurstede, Bunnik. www.woningplus.nl