Waaraan herken je een goede makelaar?

Waaraan herken je een goede makelaar?

Veel mensen vinden makelaars ‘glad’. Dat is begrijpelijk want makelaars proberen iets te verkopen. En omdat makelaars hiermee geld verdienen, proberen sommige van hen zaken mooier voor te stellen dan ze zijn. Natuurlijk zijn er ook makelaars die integer zijn en er alle aan doen om jou echt te helpen met de zoektocht naar jouw droomhuis of met de verkoop van jouw huis. Maar hoe herken je die makelaars? Hieronder vind je tips die je helpen bij het kiezen van jouw makelaar.

Ga na of de makelaar lid is van een erkende beroepsvereniging zoals de VBO brancheorganisatie of NVM

Makelaars die lid zijn van een erkende beroepsvereniging moeten aan bepaalde kwaliteitscriteria voldoen.  Deze makelaars kennen de lokale markt zeer goed en voeren hun werkzaamheden op een integere manier uit. Zij worden door deze verenigingen op de hoogte gehouden over de laatste ontwikkelingen. Bovendien kunnen makelaars die lid zijn van deze beroepsverenigingen de huizen van hun klanten op diverse woningsites plaatsen zoals VBO, Roxxle en FUNDA plaatsen.

Onderzoek hoe de makelaar jouw huis promoot

Als je een huis wilt verkopen voor de beste prijs, is het van belang dat er zoveel mogelijk kijkers op af komen. En kijkers trek je door promotie. Vraag daarom wat er aan promotie gedaan wordt en welke activiteiten in de prijs inbegrepen zijn. Vragen die je hierbij kunt stellen zijn:

  • Worden de foto’s door een professionele fotograaf gemaakt?
  • Worden er ook hoogte foto’s gemaakt?
  • Zijn de 360 graden foto’s inclusief?
  • Denkt de makelaar actief mee over de optimale presentatie van jouw huis: geeft hij (vooraf) tips over wat jij kunt doen om je huis verkoop klaar te maken?
  • Is de makelaar actief op social media?

Kies niet perse voor de goedkoopste makelaar

Goedkoop is meestal duurkoop. Want goedkope makelaars moeten meer huizen verkopen om hun boterham te verdienen. En hoe meer huizen ze in de verkoop hebben, hoe minder tijd ze hebben voor jouw huis. Dit gaat natuurlijk niet altijd op… maar er zit wel een kern van waarheid in. Ga in ieder geval in gesprek met een aantal makelaars en vraag door: wat doen ze wel of niet voor de kosten die ze rekenen: wat is inbegrepen en wat niet? En probeer er ook achter te komen hoe druk ze zijn, oftewel: hoeveel tijd ze hebben voor jouw huis of zoekopdracht!

Vraag hoe de makelaar jou informeert

Het kopen of verkopen van je huis is een spannende tijd. Jij wilt daarom als er kijkers zijn geweest een terugkoppeling: hoe verliep de bezichtiging en hoeveel echte belangstellenden waren er? En als je op zoek bent naar een huis, wil je graag weten welke acties de makelaar ondernomen heeft om pro actief te zoeken. Vraag daarom aan de makelaar die je op het oog hebt, hoe en hoe vaak hij jou informeert. Of vertel hem hoe jij dit graag zou willen en vraag of hij dit kan waarmaken.

Ga na of de makelaar goed bereikbaar is

Vroeger waren de kantoren open van 9.00u tot 17.00u en kon je de makelaar alleen dan bereiken. Dat past niet meer bij deze tijd. En dat is waarschijnlijk ook niet wat jij wil. Ga daarom na hoe de makelaar bereikbaar is. Kun je hem of haar ook bellen na kantoortijd als jij thuiskomt van je werk? Is hij laagdrempelig bereikbaar via whats app? Kun je hem misschien zelfs bellen tijdens het weekend? Kortom: sluit de bereikbaarheid van de makelaar aan bij jouw wensen?

Vertrouw je deze makelaar in jouw huis?

Deze vraag klinkt raar maar is misschien de meest belangrijke vraag waarmee je je makelaar kunt kiezen. Want… als je je huis verkoopt, is hij of zij diegene die met potentiële kopers rondloopt in jouw huis. En zelfs kastjes opentrekt op verzoek van de kijkers. Dus ga na bij jezelf hoe het voelt om deze persoon in jouw huis te laten zonder dat jij hier bij bent? Bij grotere kantoren is het niet perse zo dat de persoon die met jou het gesprek voert, ook de bezichtigingen uitvoert. Vraag dit meteen ook even na.

Al met al hoeft het vinden van een goede makelaar niet zo ingewikkeld te zijn…. Als je je houdt aan deze tips, kom je al een heel eind. Heel veel succes met het maken van je keuze! Neem voor vragen over de ver- of aankoop van uw huis, vrijblijvend contact op!

Neem contact met me op

 Dit blog is geschreven door Rob van der Haar, makelaar van WoningPlus makelaardij.

WoningPlus is een jong bedrijf met een frisse kijk op de markt, actief  als aankoopmakelaar en verkoopmakelaar in Houten, Werkhoven, Nieuwegein, Utrecht, Cothen, Schalkwijk, ’t Goy, Odijk, Wijk bij Duurstede, Bunnik. www.woningplus.nl